Contenidors soterrats.

No hi ha dubte que la gestió dels residus urbans és un servei dels més importants que ha de prestar l’Ajuntament. Bàsicament tenim dos models possibles:

– El model de recollida selectiva porta a porta.

– I el model de contenidors.

Mentre que al poble es fa el primer, a les urbanitzacions es realitza el model de contenidors. Aquest darrer sistema té l’inconvenient que en ocasions, els contenidors son un niu de brutícia i sovint els usuaris deixen restes que no són els idonis per fer el reciclatge. En molts casos, podem trobar un volum de deixalles notable apilat fora dels recipients. Naturalment aquestes actuacions fan que les zones on estan emplaçats donin una mala imatge a les urbanitzacions.

Per tal d’evitar aquest impacte negatiu, alguns ajuntaments han establert un model de contenidors soterrats més respectuós amb l’ entorn i el paisatge.

Segons les dades que hem pogut recollir, el cost de soterrar els contenidors pot oscil·lar entre els 10.000-12.000 euros per cada un dels sarcòfags. Cada un d’ells permet ubicar en el seu interior 4 contenidors (un per cada una de les fraccions a recollir), de manera que per a una urbanització mitjana en caldrien 4 o 5, amb un cost total de 40.000 a 46.000 euros. No obstant, hi han subvencions de les Diputacions i dels fons de l’ Unió Europea que suposen el 80% de la inversió.

Els avantatges d’aquest sistema son higiènics (menys olors i acumulació externa de residus), pràctics (ocupen menys espai, eviten els actes de vandalisme i els accidents durant la seva manipulació) i estètics (disminueixen l’impacte visual negatiu).

Ja que la recollida porta a porta sembla més complicada de fer a les urbanitzacions, potser caldria pensar en aquesta solució com a via per a tenir uns contenidors estèticament acceptables i més adients amb el entorn.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment